Fişierul intrare/ieşire:anaf.in, anaf.outSursăIQ Academy
AutorAsociatia Nationala Anti-FurtAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test0.5 secLimită de memorie1024 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

ANAF (clasa a 6-a)

Notă: aceasta este o problemă didactică. Scopul ei este de a exersa operaţii aritmetice între numere mari şi numere mici şi de a medita asupra libertăţii.

Boureşti este un oraş foarte liniştit. Criminalitatea este practic zero (dacă nu luăm în calcul câinii vagabonzi). Dar cetăţenii săi nu se simt suficient de protejaţi. Oricînd poate veni un criminal în oraş, nu-i aşa? Noroc cu ANAF - Asociaţia Naţională Anti-Furt, care s-a format în mod spontan pentru a proteja magazinele contra hoţilor. Pentru aceasta, ANAF solicită fiecărui magazin o taxă de protecţie, numită TVA - Taxa Voluntară de Apărare.

Lucrurile mergeau foarte bine în Boureşti, magazinele plăteau TVA, ANAF colecta şi nici un criminal nu îndrăznea să calce pe moşia protejată de ANAF. Din nefericire, unele magazine au considerat că o TVA de 19% este prea mare, criminalii neexistînd în Boureşti. Ele au mers atît de departe încît au acuzat ANAF de a fi o organizaţie de tip mafiot. Decît să dea faliment, magazinele au preferat să nu plătească taxa. ANAF, avînd un spirit civic foarte dezvoltat, nu putea permite un astfel de pericol social. Căutînd prin arhivele seculare au găsit un document uitat, documentul 1984. Acest document explica în detaliu soluţia contra rebelilor: case de marcat cu jurnal electronic. Aceste aparate vor fi instalate în toate magazinele din Boureşti. Ele vor raporta la centrul ANAF toate vînzările făcute de acele magazine, spre protecţia lor contra criminalilor. În acest fel Taxa Voluntară de Apărare va putea fi calculată şi încasată fără putinţă de împotrivire din partea magazinelor rebele, cu carenţe în spiritul civic.

Speranţa şi dorinţa unanimă a cetăţenilor din Boureşti este ca în viitor acest program să fie extins, iar magazinele să raporteze multe alte lucruri utile: ce persoane cumpără din acel magazin, la ce date, ce fel de mărfuri, cît cheltuie fiecare persoană în fiecare magazin. În acest fel ANAF speră să extindă protecţia şi asupra cetăţenilor Boureştiului, ştiind exact ce sume au cheltuit ei. Iar toate acestea se vor putea face cu o mărire minimală a taxei de protecţie TVA, mulţumită acestor case geniale de marcat cu raportare la Big Brother (denumire găsită în documentul 1984).

La 1 noiembrie trebuia ca toate magazinele să intre în noua ordine socială. Din nefericire, ANAF are o problemă, aşa încît termenul a fost amînat: ei au nevoie de ajutor în calculele de sume rezultate din vînzări. Puteţi să îi ajutaţi?

Cerinţă

Dată o sumă iniţială X aflată în casa magazinului la începutul zilei şi nişte operaţii pe acea casă de marcat calculaţi pentru ANAF suma aflată în casă la finalul zilei.

Date de intrare

Fişierul de intrare anaf.in va conţine pe prima linie numărul X. Pe a doua linie va conţine un număr n reprezentînd numărul de operaţii pe casa de marcat efectuate în acea zi şi trimise la ANAF. Pe următoarele n linii se află cele n operaţii. O linie poate avea una din următoarele patru variante:

+ k
* k
/ k
% k

În prima variantă se va aduna numărul k la X, în varianta doi se va înmulţi numărul X cu k, în varianta trei se va împărţi numărul X la k luînd cîtul împărţirii, iar în varianta 4 X va fi restul împărţirii lui X la k.

Date de ieşire

În fişierul de ieşire anaf.out veţi scrie suma aflată în casa de marcat la finalul zilei, rezultată din aplicarea celor n operaţii asupra lui X.

Restricţii

  • Atît X cît şi rezultatele tuturor operaţiilor din zi vor fi mai mari sau egale cu zero şi vor avea maxim 10000 de cifre
  • 1 ≤ n ≤ 1000
  • 1 ≤ k ≤ 100 milioane
  • Toate operaţiunile vor fi corecte, fiind făcute de cetăţenii cinstiţi ai Boureştiului, care au deviza ``un NU hotărît împărţirilor la zero!``

Exemplu

anaf.inanaf.outExplicaţie
1000000
5
+ 2000
* 9
/ 10
% 1000000
* 11
9919800
Iniţial X = 1000000
Avem cinci operaţii pe casa de marcat.
Prima este o adunare cu 2000, X = 1002000
A doua operaţie este o înmulţire cu 9, X = 9018000
A treia operaţie este o împărţire la 10, X = 901800
A patra operaţie este modulo un milion, X = 901800
A cincea operaţie este o înmulţire cu 11, X = 9919800
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici