Fişierul intrare/ieşire:chibrituri.in, chibrituri.outSursăOJI 2013, Clasa a 5-a
AutorMarinel SerbanAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie2048 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Chibrituri (clasa a 5-a)

Lui Gigel, elev în clasa a V-a, îi place grozav de tare să se joace cu cifrele, cu numerele şi creează tot felul de probleme pe care apoi încearcă să le rezolve. Acum se joacă cu o cutie de chibrituri şi formează cu ele cifre. Apoi privirea i-a căzut pe cadranul unui ceas electronic şi a văzut că cifrele sunt formate din segmente orizontale şi verticale şi a început să formeze cu chibriturile cifrele care indică ora (vezi figura).

Şi imediat şi-a pus o întrebare: “oare dacă am n chibrituri puse vertical şi m chibrituri puse orizontal, care este ora minimă pe care o pot forma cu aceste chibrituri?”

Cerinţă

Fiind date un număr n de chibrituri verticale şi un număr m de chibrituri orizontale, să se scrie un program care determină numărul de ore posibile, ora minimă şi ora maximă care se pot forma cu aceste chibrituri, în modul indicat mai sus, utilizând toate chibriturile respective şi nemodificând orientarea acestora.

Date de intrare

Fişierul de intrare chibrituri.in conţine pe prima linie două numere naturale n m, separate printr-un spaţiu, indicând numărul de chibrituri verticale (n), respectiv orizontale (m).

Date de ieşire

Fişierul de ieşire chibrituri.out va conţine pe prima linie numărul de variante posibile de a forma o oră corectă, pe a doua linie ora minimă ce poate fi obţinută utilizând toate chibriturile şi nemodificând orientarea acestora, iar pe a treia linie ora maximă ce poate fi obţinută utilizând toate chibriturile şi nemodificând orientarea acestora. Ora minimă şi, respectiv, ora maximă se vor scrie sub forma hh:mm, unde ora hh şi minutul mm vor fi formate din exact două cifre, separate prin caracterul : (două puncte).

Restricţii

  • Pentru datele de test există întotdeauna soluţie.
  • Cifrele sunt formate din chibrituri în felul următor:

  • Pentru determinarea corectă a numărului de variante se va acorda 20% din punctaj, pentru determinarea corectă a numărului de variante şi a orei minime se va acorda 60% din punctaj, iar pentru determinarea corectă a numărului de variante, a orei minime şi a orei maxime se va acorda punctajul maxim.

Exemplu

chibrituri.inchibrituri.outExplicaţie
14 10
17
00:28
20:08
17 variante posibile
Ora minimă: 00:28
Ora maximă: 20:08
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici